Mit érdemes tudni a klímatelepítés előtt?

2023.11.20. | Hírek

Ha az idei fűtésszezonban barátságosabb összegeket szeretne látni a számláin, a klímatelepítés lehet az Önnek való megoldás. Mutatjuk, hogyan készülhet fel rá!

Bár sokan még mindig csupán azért vásárolnak klímát, hogy felvértezzék otthonukat a hőséggel szemben, valójában ma már a fűtés korszerűsítését is célozhatja egy ilyen készülék. Ha a hatékony működés feltételei adottak, egy jól megválasztott klímával akár 10%-ot is meg lehet spórolni egy gázkazánhoz képest, és egy teljes fűtésszezont tekintve ez bizony meglátszik a családi kasszán. De vajon az összes készülék alkalmas fűtésre?

Hagyományos vs. fűtésre optimalizált klímák

A hagyományos készülékek hűtésre lettek tervezve, és bár van köztük olyan, ami fűtés funkciót is kapott, ez kevés a hatékony és gazdaságos üzemeléshez, olykor még az átmeneti időszakban is. Az ilyen klímák általában +5 fokig még meg tudnak felelni az elvárásoknak, ám ha hidegebbre fordul az idő, jelentősen csökken a teljesítményük. Más a helyzet azonban a fűtésre optimalizált, modern készülékek esetén.

A klímák, amik valóban alkalmasak fűtésre, általában kb. -15 fokig tudják gazdaságosan biztosítani az otthon melegét, és csak akkor romlik a teljesítményük, ha ez alá esik a hőmérséklet, ami hazánkban, különösen a főváros környékén, igen ritka. A titok, hogy ezek a készülékek nagyobb hőcserélőkkel, ventilátorokkal vannak ellátva és erősebb kompresszort kapnak, ezen felül a lecsapódott folyadék fagyása sem akadályozza a működésüket.

klíma szerelés budapest

Milyen tényezőktől függ a klímaszerelés ára?

Természetesen az még nem minden, ha a fűtésen sikerül spórolni, hisz egy korszerűsítés alkalmával a beruházási költséget sem lehet figyelmen kívül hagyni. A klíma típusa és teljesítménye alapjaiban meghatározza a költséget, de ezen felül számos egyéb tényező van hatással a szerelés árára:

  • Ahogy mindig, a felhasznált anyagok minősége itt is mérvadó, és ez bizony olyan tétel, amin lehet, de nem érdemes spórolni.
  • Fontos, hogy mennyi anyagra van szükség a telepítéshez, ez elsősorban attól függ, hogy milyen csövezési távolsággal kell számolni.
  • Befolyásolja az árat a munkára fordított idő, ez egyszerűbb esetben nagyjából 3 óra, de több is lehet, ha például több készüléket kell felszerelni.
  • Végül plusz költséget jelenthet a süllyesztett szerelés, ha valaki úgy dönt, hogy a kábelcsatornázásnál esztétikusabb megoldást szeretne.

A pontos árakhoz tehát alaposan át kell gondolni az igényeket és szükség van egy helyszíni felmérésre. Ám nem csak anyagilag lehet és érdemes készülni a szerelésre.

klíma szerelés budapest

Mire lehet szükség a munkálatok megkezdése előtt?

Az első kérdés, ami általában felmerül a klímatelepítés előtt, hogy bírni fogja-e az elektromos hálózat az új készüléket. Amit fontos tudni, hogy egy modern inverteres klíma üzemeltetése hűtés esetén nagyjából 700 watt, fűtés esetén pedig kb. 1200 watt fogyasztást jelent. Ez alapján a legtöbb esetben nem feltétele a telepítésnek a hálózat fejlesztése, de ha szükségesnek látszik, jobb egyeztetni egy villanyszerelővel.

Ezen felül nem szabad elfelejteni, hogy a telepítésnek megvan a maga hangja, hisz fúrással jár, ezért a konfliktusok elkerülése érdekében célszerű előzetesen értesíteni a szomszédokat. Fontos továbbá, hogyha az érintett helyszínek könnyen hozzáférhetők, azzal jócskán le lehet rövidíteni a munkára fordított időt, ha pedig minden le van takarva egy egyszerű festőfóliával, akkor a takarítást is meg lehet spórolni, tehát egy kis felkészítés a lakásnak sem árt.

Érdekelné a klímaszerelés Budapesten? Ha ránk bízza magát, biztos lehet benne, hogy minden szempontból elégedett lesz a munkával!


Elérhetõségek
Telefon:+3620 9-240-112
+361 794-7302
E-mail:horvath.tamas@horvathklima.hu